Periodontoloji dişleri çevreleyen yumuşak ve sert dokuların iltihabi hastalıkları bu hastalıkların teşhisi tedavisi ve tedavi sonrasında elde edilen periodontal sağlığın korunmasını amaçlayan bir dişhekimliği dalıdır.
Periodontal tedavi dişlerin etrafında bulunan dokuların hastalıklarının iyileştirilmesini ve bu hastalıklardan dolayı dokularda meydana gelen yıkımların düzeltilmesini amaçlar.
Periodontal tedavinin ilk aşaması; hastalığın ana nedeni olan dental plağın hasta tarafından temizlenmesini ve dişler üzerindeki eklentilerin(diştaşı gibi) diş hekimi tarafından uzaklaştırılmasını sağlamaktadır. Bu tedavi Faz I Periodontal Tedavi olarak bilinmektedir. FAZ I Tedavi basit vakalarda tedavi edicidir ileri periodontal hastalık durumlarında cerrahi periodontal tedavi aşamasına hastanın hazırlanmasını sağlar.
Hastalık sadece diş etlerini etkilemiş ise (Gingivitis) mevcut olabilecek büyümüş dişetleri cerrahi olarak uzaklaştırılır. Dişeti çekilmeleri de; farklı cerrahi yöntemlerle ( kaydırılan Flepler damaktan alınan greftler ve yönlendirilmiş doku rejenerasyonu membranları vb.) tedavi edilir.
Dişetlerine ilaveten daha derin dokuların da etkilediği hastalık (Periodentitis) durumlarında yapılan cerrahi işlemlerinde dişeti kaldırılır bölge temizlenir ve kaybedilen dokuları tekrarkazanmak için biomateryallerden (kemik grefti membran Vb.) yararlanılır. Doku dikişler kullanılarak kapatılır.Bu hastalar 3-6 aylık kontrollerle takip edilir.
Periodontoloji kliniğinde hastalar; dişeti kanaması soğuk-sıcak hassasiyeti nadir olarak da ağrı şikayeti ile başvururlar. Yapılan faz I periodontal tedavi ile dişeti kanaması tamamen iyileşir. Bu sırada hastaların ağız temizliğine dikkat etmeleri gerekmektedir.
Periodontoloji kliniğinde diş hassasiyeti tedavileri de uygulanmaktadır. Periodontal tedavilerde gerekli durumlarda lazer uygulamaları da yapılmaktadır.
Periodontal Tedavi; periodontal dokuların fonksiyon ve estetiğinden sorumlu olduğundan gerekli durumlarda implant uygulamarıda kliniğimizde uygulanmaktadır.